Låt solen skina på er BRF och satsa på solceller

Tiden då fossila bränslen sågs som samhällets självklara energikälla är förbi. Det är hög tid att framtidssäkra din BRF genom att satsa på solceller. Både barn och grannar kommer tacka dig.

Ni har nämligen stor möjlighet att inte bara dra ned på husets miljöpåverkan. Driftskostnaderna för el och värme minskar sannolikt också med en övergång till solcellsenergi. Och som vi alla vet innebär lägre driftskostnad en lägre avgift – vilket i sin tur kan leda till ett högre försäljningspris på de enskilda lägenheterna. En så kallad quadruple win! Miljön – driftskostnader – avgift – försäljningsvinst. Att solceller för BRF är en god idé behöver kanske inte fler argument än så.

Fossila bränslen fasas ut – solceller in

Men bara för att argumenten inte behövs, betyder inte att de inte finns. I många föreningar står en gammal oljepanna och brummar i ett bortglömt hörn av källaren. Att vara beroende av fossila bränslen som olja är ett risktagande under dagens miljöpolitik. Världen över beslutar allt fler regeringar om brutalt höjda skatter för användning av fossila bränslen, och vissa nordiska länder har till och med gått så långt att de talar om ett förbud mot att elda med exempelvis olja inom överskådlig framtid. När det händer är det bäst att sedan lång tid tillbaka ha ett väl beprövat och intrimmat värmesystem på plats i sin BRF. Sannolikt är det prisvärt att satsa tidigt, innan den stora massan behöver installera samma system under en hård deadline från staten.

Solceller är pålitliga och miljövänliga

Många tror att solceller behöver stora ytor och ständigt solsken för att vara en lönsam affär. Detta kanske var sant i solcellsindustrins allra tidigaste skede, men är det inte längre. Takytan på ett vanligt lägenhetshus räcker gott och väl för att tillgodose husets behov, och solen skiner även bakom molnen. Det solljus som bryter igenom på en mulen dag kanske verkar svagt för människan som går nere på gatan, men steker ändå på fint uppe på taket. Satsar ni på en entreprenör som erbjuder helhetslösningar för husets samtliga energibehov kan ni dessutom vara trygga med att er BRF kan njuta av både backup-system och andra fiffiga lösningar som till exempel soldrivna laddstolpar för era miljövänliga elbilar. Kanske är solceller också vägen till att sova gott om natten? Att veta att man bor i en fastighet som producerar egen miljövänlig el värmer inte bara husets element utan även de boendes hjärtan.