Weyler förlag
  • Hem
  • Böcker
  • Författare
  • Press
  • Om oss
  • Kontakt
Foto © Sofia Runarsdotter
BÖCKER:
Memorandum
Memorandum

Inbunden
Utkom i mars 2013
Agaat
Agaat

Flexoband
Utkom i mars 2012
Högupplöst pressmaterial:

Marlene van Niekerk

Marlene van Niekerk är född 1954 nära Caledon i Sydafrika. Under några år på sjuttiotalet bodde hon i Tyskland och Holland men återvände sedan till hemlandet. Hon undervisar i kreativt skrivande på universitetet i Stellenbosch, Sydafrika.

Agaat är hennes andra roman, den första att översättas till svenska. Den kom ut på originalspråket 2004 och på engelska 2006. Sedan dess har den spridit sig ut i världen och gjort så med stor framgång. Hennes debutroman Triomf utspelar sig i ett fattigt område för vita i Johannesburg och visar hur apartheid misslyckades med att gynna dem det var tänkt att förenkla för. I Sverige utsågs romanen unisont till en av årets viktigaste romaner 2012. Den har även filmatiserats.

"van Niekerk ägnar sig inte åt krypskytte mot romanformen, hon väljer att spela den som ett instrument. Och bjuder upp läsaren till en lustiger och sorgesam dans." (Stefan Helgesson om Agaat i DN)

"Det som gör mig lyckligast som läsare är Marlene van Niekerks spänstiga språkbehandling. Hennes ömsom sirligt sinnliga, ömsom brutalt kraftfulla språk mejslar fram mörker och ljus i berättelsen. Det förvandlar en vardaglig tvättritual till ett envig, en oskyldig högläsning till en anklagelse om maktmissbruk, och en ivrigt framförd bön till en telepatisk seans." (Yukiko Duke om Agaat i Vi Läser)

Om Agaat: ”Den viktigaste romanen sedan Coetzees Onåd… ett berättande i absolut högsta klass.” (Times Literary Supplement)

Marlene van Niekerk besökte Internationell författarscen i Stockholm 2 maj och Malmö 3 maj 2012.

Våren 2013 utkom Memorandum.

topp
Kalendarium
För tillfället finns inga inbokade arrangemang knutna till den här författaren.
INTERVJUER
23 mars 2013:
Lundströms Bokradio

5 maj 2012:
Sydsvenskan: Det som måste göra ont

3 maj 2012:
Babel: En mäktig skildring av apartheid i Sydafrika

2 maj 2012:
Svd: Hyllad sydafrikanska nu på svenska

27 april 2012:
Godmorgon, världen: Sydafrikansk litteratur berör


Följ förlaget på Instagram:
@weylerforlag