Weyler förlag
  • Hem
  • Böcker
  • Författare
  • Press
  • Om oss
  • Kontakt
Foto © Sofia Runarsdotter
BÖCKER:
Till sista andetaget
Till sista andetaget

Inbunden
Utkom i januari 2010
Högupplöst pressmaterial:

Anne Swärd

Anne Swärd (f. 1969), bosatt i Skåne, debuterade 2003 med romanen Polarsommar som bl.a. blev Augustnominerad. Den följdes tre år senare av Kvicksand, för vilken hon erhöll Mare Kandre-priset. Den tredje romanen, Till sista andetaget, som utkom våren 2010, har också väckt de europeiska förlagens intresse. Historien om Lo och Lukas översätts nu till tolv språk. Bland annat engelska, franska och ryska.


5 FRÅGOR TILL ANNE SWÄRD

Hur var New York? Blev du en bättre författare? En bättre människa?

Alltså, när du ställer frågan så … grips jag genast av dilemmat: om valet stod mellan att bli en bättre författare eller människa, vad skulle jag välja? Jag var mycket ensam i Brooklyn, det blir man en bättre författare av. Jag konfronterades också mycket med främlingar vilket genererar nya erfarenheter och en ny blick. Framför allt skrev jag mycket, och det blir man förhoppningsvis (men inte självklart) en bättre författare av. Det är en intensiv stad och jag är en intensiv människa, kombinationen skulle kunna bli too much men vi funkar nästan farligt bra ihop.

Tre romaner ska bli fyra – har det blivit enklare?

Snarare försöker jag göra det svårt för mig på ett mer och mer fruktbart sätt … för att det ska bli så intressant som möjligt, både för mig själv och läsarna. Det har nog blivit lite mindre nervigt, rastlöst och utmattande att skriva. Jag pratade om livet med en vän till mig som är regissör som jämförde med kattungens enorma energispillan när den kastar sig över allt som rör sig – medan den erfarna katthonan bara ligger där och då och då kastar ut tassen när något högvilt är inom räckhåll. Där är jag inte än. Men jag har i alla fall lämnat kattungestadiet nu. Nätt och jämt.

Nu har ”Till sista andetaget” fått en massa läsare, svenska och utländska. Vad har de visat dig i boken som du inte visste fanns där?

Helheten är alltid svårast för mig att se. Kanske är det inte meningen att jag ska se den, inte medan jag arbetar, i alla fall inte på distans. Jag måste befinna mig på insidan av allting, mitt i virveln där kraften är som intensivast. Därför är läsarreaktioner som handlar om helhetsintryck mest betydelsefulla för mig. ”Enkla” saker, som att romanen har ett så starkt sug att man inte kan sluta läsa den, att den komplicerade relationen mellan huvudpersonerna intresserar och fängslar, att hela historien med alla sina bihistorier bär, övertygar, fascinerar. När folk säger att den nya romanen är breathtaking … sånt är såklart svårt att ta in, men samtidigt vill jag att det ska vara sant … Jag är väl en hårdkokt romantiker.

Vad läser du när du skriver?

Läsandet och skrivandet är som in- och utandning för mig. Jag behöver båda lika mycket och de hänger ihop i ett flöde som hela tiden syresätter och avlastar det stackars ömtåliga hjärndjuret. Inte nödvändigtvis så att läsning alltid är inandning och skrivande alltid utandning. Att skriva syresätter också, liksom läsningen kan ha en katarsiseffekt. Jag läser medvetet så mycket olika texter som möjligt. Just nu har jag läst första sidan i Joan Didions Lagt kort igen och igen och igen. Så bra är den.

Sommaren – på stranden eller i skrivstugan?

Jag är för rastlös för att ligga still, sola gör mig uttråkad, hela dagar på stranden känns som slöseri med tid. Men att gå i det svalkande kristallklara vattnet längs Havängsstranden är väl så nära himlen jag kommer att komma. I alla fall i den här inkarnationen. Jag skriver helst under dagens varma timmar och njuter sommaren utomhus när det blivit svalt.

RELATERADE NYHETER:
Anne Swärd prisas!
28 februari 2012

topp
Kalendarium
För tillfället finns inga inbokade arrangemang knutna till den här författaren.
INTERVJUER
22 mars 2010:
Bokhora: Måndagsmöte

14 februari 2010:
ETC: "Det är ett ensamt arbete"

31 januari 2010:
Sydsvenskan: Hemma i Swärds värld

25 januari 2010:
DN: "Vi föds alla vilda"

12 januari 2010:
Ystads Allehanda: Anne Swärd slipar språket


Följ förlaget på Instagram:
@weylerforlag