Weyler förlag
  • Hem
  • Böcker
  • Författare
  • Press
  • Om oss
  • Kontakt
Foto © Sofia Runarsdotter
BÖCKER:
I morgon fyller jag tjugo
I morgon fyller jag tjugo

Inbunden
Utkom i mars 2013
Black bazar
Black bazar

Inbunden
Utkom i oktober 2011
Ett piggsvins memoarer
Ett piggsvins memoarer

Inbunden
Utkom i september 2010
Slut på kritan
Slut på kritan

Inbunden
Utkom i maj 2008
Högupplöst pressmaterial:
EXTERNA LÄNKAR:

Alain Mabanckou

Alain Mabanckou framstår alltmer som en av de främsta representanterna för den förnyelse av den franskspråkiga litteraturen som kommer utifrån, framför allt från de gamla kolonierna. Han är född 1966 och växte upp i hamnstaden Pointe Noire i Kongo-Brazzaville. Hans mor sålde grönsaker på marknaden i staden, fadern övergav tidigt familjen. Efter studentexamen och påbörjade juridikstudier i Brazzaville for han till Paris och tog examen i affärsjuridik och arbetade sen i nära tio som jurist på det kommunala vattenverket i Grenoble. Han skrev hela tiden, dikter, noveller och romaner och genombrottet kom med den sorglustiga romanen Slut på kritan (på svenska 2008) som belönades med flera litterära priser. Den skildrar en sliten bar i Pointe Noire och dess än mer slitna gäster. 2006 kom Ett piggsvins memoarer som i sin tur belönades med Prix Renaudot. 2011 följde Black Bazar på svenska, en skildring av kongoleser i Paris och ett slags uppföljare till Slut på kritan.

Sen början av 2000-talet har han vid sidan av sitt skrivande undervisat vid amerikanska universitet och är numera professor i franskspråkig litteratur vid UCLA i Kalifornien.

2012 erhöll Alain Mabanckou franska akademins prestigefulla Grand Prix-pris för sitt litterära livsverk.

I mars 2013 kom Mabanckous senaste roman I morgon fyller jag tjugo ut, ursprungligen utgiven på det anrika förlaget Gallimard. Romanen är en barndomsskildring från Pointe Noire och har fått mycket goda recensioner.

Under ett Sverigebesök 2013 gästade Alain Mabanckou Internationell författarscen i Stockholm.VIDEOKLIPP

Mabanckou intervjuas av www.ekodafrik.net (på franska).

topp
Kalendarium
För tillfället finns inga inbokade arrangemang knutna till den här författaren.

Följ förlaget på Instagram:
@weylerforlag