Weyler förlag
  • Hem
  • Böcker
  • Författare
  • Press
  • Om oss
  • Kontakt
Omslag: Elsa Wohlfahrt Larsson
270 sidor

Inbunden
ISBN: 9789185849390
Utkom i augusti 2010
Pressmaterial:
Mannen på ön

LENNART HAGERFORS

Under sin barndom i Kongo hörde Lennart Hagerfors en märklig historia om en man som plötsligt dök upp på en ö i Kongofloden. Ön låg mitt i de berömda Livingstonefallen och ingen människa borde kunna ta sig dit eller därifrån. Mannen fick mytiska dimensioner och Lennart Hagerfors placerar i sin roman in honom i Kongos stora berättelse, den om frigörelsen från Frankrike. Mannens trots mot naturen uppmuntrar människorna att ifrågasätta fransk kultur och i stället söka sina egna rötter. Med Mannen på ön fogar Lennart Hagerfors ytterligare en stark, sinnlig skildring av den afrikanska kontinenten till sitt författarskap. Samtidigt gavs hans genombrottsroman, Valarna i Tanganyikasjön, som handlar om Stanleys expedition, ut på nytt i pocket. De båda böckerna ramar in ett dramatiskt århundrade av kolonialism och frigörelse i Afrika.

Lennart Hagerfors tillbringade sina barndomsår i den före detta franska kolonin Kongo-Brazzaville. Han har i en rad romaner, bland annat i de senare Längta hem och Komma bort, skildrat sina erfarenheter från uppväxten och hemkomsten till ett Sverige som då knappast var intresserat av Afrika. Nu är det annorlunda.

»Mannen på ön är en roman som glöder av mänsklig värme; som bärs fram av drömmar som dröms i de blanka stövlarnas skugga. Det är en roman som genom sitt avklarnade, själsstarka och suggestiva språk förmår skapa närvaro, förståelse och ingjuta en känsla av mild optimism. Det är en läsupplevelse – omtumlande och full av tankeväckande stämningar – långt utöver det vanliga.« (Helsingborgs Dagblad)

AV SAMMA FÖRFATTARE:
Inte hemma
Människosonen
Underjord
Vägen till Khumbu
Valarna i Tanganyikasjön
topp
Kalendarium
För tillfället finns inga inbokade arrangemang knutna till den här boken.

Följ förlaget på Instagram:
@weylerforlag